SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 2012’nin ilk aylarında tüm dünyada iyimserlik rüzgarlarının estiğini belirterek, “Özellikle ABD’deki son gelişmeler ve işsizlik rakamlarındaki iyileşme büyüme tahmininin yüzde 2’den yüzde 3’e yükseltilmesi beklentisini yarattı. Alınan son duyumlara göre, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) da dünyada 2012 büyüme rakamlarını yakında yukarı doğru revize etmesi bekleniyor. Dolayısıyla dünya ekonomisinde ‘baharın gelişi’ beklentisi kuvvetli. Zaten tüm dünya güzel bir baharı hak etti. Bütün bu olumlu gelişmeleri üst üste koyunca, önemli bir engelle karşılaşmazsak, benim şahsi görüşüm Türkiye’nin büyümesinin 2012’de 5’i yakalaması sürpriz olmaz” dedi. Yumuşak inişe geçeriz Euro Bölgesi krizinin yarattığı sıkıntıların son 6-7 aydır kendisini hissettirdiğini vurgulayan Güler Sabancı, şöyle konuştu: “Avrupa’daki durgunluğa rağmen Türkiye yüzde 8’in üzerinde bir büyüme elde etti. Bu yıl için de etkilenmeyiz demiyorum. Zaten etkilenmesek yine yüzde 8’ler seviyesinde bir büyüme hedeflerdik. Ancak yıla güçlü dinamiklerle girdik. Yıla kuvvetli girdik, ilerleyen dönemde yumuşak inişe geçebiliriz.” Muhafazakar buluyorum
Sabancı Holding’in yıllık paylaşım toplantısında konuşan Güler Sabancı, şunları söyledi: “2011 yılının Sabancı Topluluğu açısından yeniden ciddi büyüme ve değer yaratma yılı oldu. 2011’de hedeflerimizi gerçekleştirdik. Karlılığı artırarak istikrarlı ve sürdürülebilir büyümeye devam ettik. 2012’de de aynı şekilde büyümeyi sürdüreceğiz. Hatta ben arkadaşlarımın bazı planlarını biraz muhafazakar bile buluyorum.” 4.3 milyar TL faaliyet kârı Sabancı Holding 2011 yılının kesinleşmemiş finansal sonuçlarını açıklayan Holding’in CEO’su Zafer Kurtul da, şunları anlattı: “Topluluk olarak 2011’de ciromuz 22.9 milyar TL gerçekleşti. Bunu 2012 yılında yüzde 20’lik artışla 27.6 milyar liraya yükseltmeyi hedefliyoruz. Konsolide faaliyet kârımız (FAVÖK-Faiz, amortisman, vergi öncesi kâr) 4.3 milyar TL oldu. Banka dışı faaliyet kârımızı ise 2010’a göre yüzde 70 artarak, 1.1 milyar TL, olarak gerçekleşti. Bu kârın büyük bir çoğunluğu enerji yatırımlarımızdan geldi.” 60 bin çalışana ulaşacak 2011 yılında 3 bin kişiyi işe aldıklarını belirten Zafer Kurtul şu bilgileri verdi: “2012’de de 3 bin kişi daha işe alarak 60 bin çalışana ulaşmayı hedefliyoruz. Topluluk bünyesinde en fazla işe alım yapılacak iş kolları perakende, finansal hizmetler, sanayi ve enerji. 2011 yatırımlarımızı 2010’a göre yüzde 10 artırarak yaklaşık 1.5 milyar dolara çıkardık. 2012 yılında yüzde 36 artışla 2 milyar dolarlık yeni yatırım yapmayı planlıyoruz. Bunun yüzde 68’ini oluşturan 1.3 milyar dolarının enerjiye yatırılması öngörülürken, yatırım bütçesinden sanayi yüzde 14, banka ve sigorta yüzde 7, çimento yüzde 6 ve perakende yüzde 5’lik pay alacak.”
Net varlıkları 2016’da 25 milyar dolar olacak
2011 itibarıyla 11.1 milyar dolar olan Sabancı Holding’in net varlık değerinin, 2016 yılında 25 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor. Holding’in özkaynakları 14 milyar TL’ye ulaştı. Sabancı Holding’in halka açık 12 şirketinin değeri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) piyasa değerinin yüzde 12’sine denk geliyor. Net aktif değeri şubat 2012’de 13 milyar dolar oldu. 2012’de öz kaynaklarını yüzde 11 büyümeyle 15.6 milyar liraya çıkarmayı hedefliyor.
Enerjide kârımızı yüzde 152 artırdık
SABANCI Holding’in, CarrefourSa ve DiaSa ile organize gıda perakendeciliğinde 3’üncü büyük grup olduklarını kaydeden Zafer Kurtul, şunları söyledi: “Teknosa 2011 yılında 269 mağaza, 128 bin metrekare satış alanı ve 1.7 milyar lira ciroya ulaştı. Henüz kesinleşmemiş verilere göre, holding, perakendede geçen yıl satışlarını yüzde 17, faaliyet kârını yüzde 70 artırdı. Sigortadaki ciro yüzde 21, faaliyet kârımız yüzde 25 yükseldi. Topluluk, çimento grubu satışlarını 2011’de yüzde 12, faaliyet kârını yüzde 24, sanayi grubu satışlarını yüzde 35, faaliyet kârını yüzde 62, enerji grubu ise satışlarını yüzde 28, faaliyet kârını yüzde 152 artırdı.”
CarrefourSa’da hisse yapısını değiştirebiliriz
SABANCI Holding’in CarrefourSa’da hissesinin yüzde 40, Carrefour’un hissesinin ise yüzde 60 olduğunu hatırlatan Zafer Kurtul, “Öncelikli olarak hisse yapısını değiştirmek istiyoruz. Mevcut durumu sürdürmek istemiyoruz. Bu konuda Carrefour ile görüşme sürecimiz olacak. Ama bunun nasıl şekilleneceğini zaman içinde göreceğiz. Biz gıda perakendede büyümeyi hedefliyoruz. Burada da zaman içinde organik, inorganik büyüme fırsatlarını değerlendirmek isteriz” dedi. Kurtul, Migros’u satın almakla ilgilenip ilgilenmedikleri yönünde bir soruya, “Öncelikle hisse durumumuzu düzelteceğiz. Sonrasında fırsatlara bakacağız” yanıtı verdi.
Sabancı’dan halka açılma ‘seferberliği’
SABANCI Holding’in şu anda halka açık 12 şirketi bulunduğunu anımsatan Zafer Kurtul, “Halka açık şirket sayısını artırmak istiyoruz. bu yıl Teknosa’nın, 2013’de Avivasa’nın, 2014’de Enerjisa’nın ve 2015 yılında da Diasa’nın halka arzını gerçekleştireceğiz” diye konuştu. Halka arz takvimi ve stratejisine ilişkin Güler Sabancı, “Kendi sektöründe liderliği elinde tutan ve 1 milyar dolarlık şirket olma potansiyeli bulunan şirketlerimizi halka açacağız” dedi.
Çocuk gelin ve işçilerin artmasından kaygılıyız 1+8 formülü uygun
TBMM gündemindeki ‘İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin değerlendirmede bulanan Güler Sabancı, şöyle konuştu: “Sabancı Vakfı olarak Eğitim Reformu Girişimi Platformu’nun bir parçasıyız. Ben de bu platformun görüşlerine katılıyorum. Türkiye için zorunlu eğitimin en az 1+8 yıl olması gerektiğini düşünüyorum. Mevcut sisteme okul öncesi bir yıllık eğitimin eklenmesi önemli. Kaygı şudur; 4 yıldan sonra bir kesinti, çocuk gelinler ve çocuk işçileri artırabilir. Çünkü zaten bunlar birer sorun. Bunları yenmeye çalışıyoruz. Ben bu kaygının ve tartışmanın sağlıklı olduğuna ayrıca inanıyorum. Bunun dikkate alınacağını umuyorum. Henüz kanun tasarısı alt komisyonlarda görüşülüyor. Dolayısıyla ilgililerin bunu dikkate alacaklarını umuyorum. Türkiye okullaşma oranını, özellikle ilköğrenimi halletmiş gözüküyor. İlköğrenimde yüzde 98.4.”
Hukukun üstünlüğü herkese gerekiyor
TÜRKİYE’nin ciddi bir hukuk reformuna da ihtiyacı olduğunu vurgulayan Güler Sabancı, şöyle konuştu: “Hukukun üstünlüğü kadın-erkek, yaşlı, genç, zengin, fakir, engelli, engelsiz, azınlık çoğunluk, yerli – yabancı yatırımcı, atanmış, seçilmiş herkes için çok önemli güvencedir. Bunun sağlanması ülkenin en öncelikli işlerinden biridir.”