Bir yöneticinin en önemli görevleri arasında departmanlar arasında koordineli çalışmayı sağlamak ve karar almak gelir diye düşünüyorum. Elbette çok daha fazla sorumluluk ve görevler var ama bu ikisini çok önemsiyorum.
Öncelikle departmanların birbiriyle koordineli ve uyum içinde çalışması konusuna bakarsak; bir CEO’nun ya da bir müdürün altında farklı bölümler olabilir. Finans, Kategori, Pazarlama, Satış, IT, HR, Lojistik, Yatırım ilk aklıma gelenler. Tüm bu farklı departmanların, şirketin genel hedefine giderken elbette farklı KPI’ları olacaktır. Finans departmanı nakit akımı iyileştirmeye ve nakit yaratmaya çalışırken, Kategori departmanı da tedarikçilerden en iyi indirimleri almak ve marjı yükseltmek için vadeli yerine nakit alımlar yapmak isteyebilir. İşte buyurun iki departman arasında bir görüş ayrılığına hoş geldiniz. Bu arada tabii Kategori departmanında da nakit akım KPI’ı var ama yüzdesi Finans kadar yüksek değil, onlarda da kar marjı daha yüksek bir KPI olarak yer alıyor. İki departmanın çalışanları, yöneticileri, hatta GMY’leri uzun toplantılarda bu konuları konuşurlar, ortak bir karara varamayabilirler. İşte burada artık bir üst yöneticinin çok uzatmadan devreye girmesi ve “racon kesmesi” gerektiğine inanıyorum ve öyle de yapıyorum. Eğer bu tartışmaları çok uzatırsanız hem zaman kaybı olacağı gibi, hem de departmanlar arası uyumu ve ilişkileri de zedeleme riski yaşarsınız. Tartışmalar bir müddet sonra kişiselleşebilir, genelleşebilir. En iyisi çok da uzatmadan araya girmek ve kendinizce, şirket menfaatine en uygun olduğunu düşündüğünüz kararı almaktır. Eğer uygun zamanda araya girdiyseniz, KPI’ı olumsuz etkilenen departman da bundan fazla gocunmayacak, anlayışla bu kararı kabullenecektir. Ama eğer tartışmalar uzadı ve büyüdüyse o zaman ekipler size de tepki verebilecekler, bu sefer de sizi ikna etme çabalarını sürdüreceklerdir, haydi bir zaman kaybı daha…
Peki, farklı konularda karar almak nasıl birşey? Ekipler bir dış firma ile görüşmeler yapıyorlar, ticari konularda bir yerlere geliyorlar ama tam da bitiremiyor olabilirler. Ya yetkileri oraya kadardır, ya da tereddüt ettikleri konular olabilir. Ama herhangi bir sebeple görüşmeler sona ermiyor ve uzuyor olabilir. İşte gene burada bir üst yöneticinin devreye girmesi ve karar alması gerekir diye düşünüyorum. Ekipleri ve hatta gerekirse karşı tarafı dikkatlice dinleyip, konuya hakim olduğunda görüşmeleri bitirmelidir. Ha bu arada illa olumlu bitirmekten söz etmiyorum, olumsuz anlamda da artık bu firma ile görüşülmesine gerek olmadığına, şirket lehine bir iş çıkmayacağına da karar verebilirsiniz. Ama karar alın, karar almamak, sürüncemede bırakmak en kötüsü. “En kötü karar bile karasızlıktan iyidir” diye bir söz var, her zaman doğru olmasa da 🙂
Ama racon kesin, karar alın, ekiplerinizi arada derede bırakmayın, işleri sürüncemede bırakmayın. O konuyu kapatın, başka konuya geçin, aynı konuları temcit pilavı gibi sürdürmeyin. Hem ekipler çok daha motive olacak, hem de işler hızlı hızlı ilerleyecektir…