2013 yılında 16. kez Türkiye’de düzenlenecek olan Asya Pasifik Perakende Kongre ve Fuarı (APRCE) öncesi delegasyon başkanları toplantısı için biraraya gelen dernek başkanları İstanbul’da Asya – Pasifik bölgesi perakende sektörünü ve gelecek yıl İstanbul’da yapılacak etkinliği değerlendirdi.
Toplantıda bir konuşma yapan FAPRA ve SRA (Singapur Perakende Derneği) Başkanı Dato’Dr. Jannie Chan, Asya Pasifik bölgesinde bulunan ülkelerin perakende temsilcileri olarak hep birlikte büyümenin ve ülkeler bazında birbirlerinin deneyimlerinden faydalanmalarının önemini anlayarak ilk kez 1983 yılında Tokyo’da Asya Pasifik Perakende Kongre ve Fuarı’nı düzenlediklerini söyledi. 1989 yılında yapılan dördüncü kongrede ise perakende sektörünü bölgede temsil edebilmek amacıyla, bölgedeki dernekler olarak birleşerek FAPRA’yı kurduklarını sözlerine ekledi. Chan: “O günden bu yana genişleyen federasyonumuz Asya Pasifik bölgesinden 17 ülkenin temsil edildiği bir yapıya ulaştı. Büyüyen federasyonumuzda ülkeler arasında oluşan işbirliği sayesinde perakendenin birçok alanında tecrübelerimizi paylaşma ve birlikte büyüme imkanı bulduk. Bugün globalleşme sebebi ile azalan mesafeler sayesinde, federasyonumuzun en önemli etkinliği olan APRCE’nin 16ıncısını, doğu ve batının buluştuğu Türkiye’de yapabilmekten çok mutluyuz” dedi.
Toplantıda konuşan AMPD Yönetim Kurulu ve 16. APRCE Başkanı Mehmet T. Nane, dernek olarak, 2013 yılında düzenlenecek olan etkinlik için şimdiden sıkı bir çalışmaya başladıklarını, FAPRA üyesi 17 ülkenin perakende derneklerinin başkanlarından oluşan Delegasyon Başkanları toplantısı sayesinde de bu ülkelerin perakende sektör liderlerinin ilk kez İstanbul’da biraraya gelmiş olduklarını iletti.
Asya Pasifik ülkelerinin perakendecilerinin Türkiye’de düzenlenecek etkinlik konusunda oldukça heyecanlı olduklarını da kaydeden Nane, “FAPRA üyesi olan Asya Pasifik ülkeleri bugün 14 trilyon 406 milyar euro’luk (PWC) dünya perakende sektörünün yaklaşık üçte birlik bölümünü temsil ediyor. Bu büyüklükte bir pazarı yönlendiren perakende yöneticilerinin Türkiye’de toplanacak olması bizler için önemli bir fırsat. AMPD tarafından atılan bu önemli adım, Türkiye’nin perakende alanında bölgesel liderlik anlamında da öne geçmesi için bir fırsat. Perakende sektörüne yönelik yabancı yatırımların gelişiminin ilk dönüm noktası 2005’te Uluslararası Alışveriş Merkezleri Birliği’nin (ICSC) konferansının Türkiye’de yapılması ile gerçekleşmiş, konferans sonrasında ülkemizde birçok yabancı yatırım hayata geçmiş, yabancı yatırımcıların Türkiye’de aktifleşmesi sonucunda birçok Türk markasının da yurtdışı yatırımları hız kazanmıştı. 1988’deki ilk AVM yatırımından 2005’e kadar olan sürede 106 olan AVM rakamı, ICSC konferansı sonrasında dramatik bir biçimde artmış, 6 yıllık bir sürede 300’lere ulaşmıştır. Benzer bir hızlanma hareketinin bu sefer, Asya – Pasifik bölgesi ülkelerindeki yatırımcılardan, yine gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi. (retailturkiye.com)